ГСД у Міловому

Ініціаторка груп самодопомоги в смт. Мілове Луганської області, завідувачка відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Ніна Ткаченко впевнена: щаслива родина – успішна громада. Про те, як самодопомога працює в Міловому, дізнавайтеся з історії пані Ніни та її колег.

***

У Міловому поки працює дві групи самодопомоги: «Ми – творці свого життя» для людей поважного віку та «Надія» для осіб із інвалідністю. Важливими досягненнями нашої ініціативи є кропітка праця, наполегливість, постійне навчання заради вирішення соціально-економічних проблем громади та втілення позитивних практик.

Методика самодопомоги проста, але унікальна, а головне – дуже доречна в теперішній складний для України час. Ми поставили собі за мету донести методику створення та роботи груп самодопомоги до громади Мілового. У впровадженні цього проекту нам допомагає районний будинок культури та комунальна установа «Територіальний центр».

Саме на їхній базі з жовтня 2019 року відбуваються зустрічі обох ГСД, де зустрічаються люди поважного віку й особи з інвалідністю, діляться своїми проблемами і спільно їх вирішують, допомагаючи один одному.

Зустріч ГСД «Ми – творці свого життя», автор фото: Олена Скаліуш

Під час проведення ГСД виникла така ситуація: люди, які прийшли на першу зустріч, були занадто закомплексованими, а саме – побоювалися розказувати про свої проблеми, відкритися перед знайомими. Також у спілкуванні з деякими учасниками відчувалося, що вони вважають себе вразливими.

Часом ми поєднуємо зустрічі груп самодопомоги із творчими заняттями. До роботи ГСД «Ми – творці свого життя» регулярно долучаються 12 осіб, а кількість учасників ГСД «Надія» поки налічує п’ять людей.

«У нас класна група самодопомоги, потрібна і нам, і нашій громаді! Ми ще раз впевнилися в цьому, адже спілкування в ГСД зближує людей. Ми думали, що в невеликих містах відвертість лише заважатиме, але на сьогодні коло однодумців все збільшується. Це і є наш успіх! Я вважаю, що історія створення груп самодопомоги в Міловому не може бути завершеною, тому що ГСД – це наше майбутнє!», – відзначив голова районної ради ветеранів Віктор Половинко.

У нашій громаді, як і в багатьох інших, з’явилися родини вимушено переміщених осіб. Також особливої уваги потребують родини загиблих військовослужбовців та добровольців і родини військових, що знаходяться в зоні АТО. У зв’язку з обставинами, що склалися, ми плануємо створити нові групі самодопомоги, які працюватимуть із цими категоріями населення.

Ми допомагаємо зміцненню стосунків між учасниками, які знайшли спільні цінності, почуття ідентичності та приналежності до громади, сприяє посиленню взаємної довіри, а також мінімізує відчуття нерівності в суспільстві.

Зустріч ГСД «Надія», автор: Катерина Коваленко

Ініціатори ГСД надають окремим особам, сім’ям і групам осіб допомогу в подоланні конкретних проблем, самостійне вирішення яких було б для них складнішим через брак необхідних ресурсів. Також ініціатори ГСД сприяють виявленню та розвитку різнобічних інтересів і потреб людей, які перебувають у складних життєвих обставинах, організовують індивідуальне навчання, виховний і корекційний процес та дозвілля.

Засновані групи самодопомоги сприяють соціально-психологічній адаптації, адже учасники групи навчаються будувати міцні соціальні зв’язки, підвищувати соціальний капітал у своїй громаді; толерантності через сприяння діалогу між різними групами, ненасильницьке спілкування та опанування навичок вирішення конфліктів.

Комунікація в групах не завершується на зустрічах, а коло зацікавлених у діяльності груп самодопомоги лише розширюється. Учасники ГСД вчяться сприймати себе, усвідомлювати і змінювати власні слабкі сторони, впливати на середовище, змінюючи його зсередини.