Підбиття підсумків та рефлексія

Чарівний стілець

Мета: вивести з ролі людину, яка була в центрі уваги під час виконання емоційно складної вправи і зняти напруження з групи

Час: 15 хвилин

Опис:

1. Запропонуйте людині, яка була в центрі уваги емоційно складної вправи, сісти на стілець у центрі кола. Стілець, що стоїть в колі, – «чарівний». Людина, яка сідає на нього, позбавляється всіх недоліків, а у групи, що сидить навкруги, з’являється можливість сказати цій людині гарні і добрі слова.

2. Обговоріть з групою і з людиною, яка перебуває в колі, їхні почуття. Запитайте, для чого, на їхню думку, ви виконували попередню вправу. Якщо виконання вправи проходить недостатньо жваво, фасилітатор має активно включитися, щоб витримувати швидкий темп. Не забувайте дякувати всім, хто висловився.

3. Наприкінці вправи запитайте, як почуває себе людина, яка перебувала в колі, як почуваються інші, хто говорив гарні слова.

4. Пам’ятайте, ця вправа, навіть успішно проведена, не завжди до кінця виводить людину з її «емоційно травмованого» стану. Наприкінці вправи зауважте, що «чарівний» стілець можна знайти завжди і всюди.

Валіза

Мета: підсумувати результати роботи в групі

Час: 5-7 хвилин

Матеріали: папір, маркери

Опис:

1. Намалюйте на папері валізу.

2. Попросіть усіх присутніх сказати, що б вони хотіли взяти з собою в дорогу з тих знань і навичок, які вони отримали під час зустрічі ГСД.

Піраміда почуттів

Мета: закріпити емоційне піднесення

Час: 5-7 хвилин

Опис:

1. Запропонуйте групі побудувати піраміду позитивних почуттів.

2. Всі присутні говорять про те, що вони винесли з цієї зустрічі, поклавши свою руку зверху на руки тих, хто вже висловився.

Віночок побажань

Мета: підбити підсумки зустрічі групи, закріпити почуття єдності

Час: 10 хвилин

Опис:

1. По черзі всі присутні кладуть свою руку на плече людини поряд і дарують ті знання й враження, які взяли із зустрічі групи.

2. Після того, як коло замкнеться, фасилітатор може сказати, що опускаючи руки, ми не розриваємо коло, адже воно може надати нам підтримку в будь-яку хвилину.

Подарунки

Мета: завершити зустріч ГСД на позитивній ноті

Час: 10 хвилин

Опис:

1. Імена всіх учасників потрібно написати на листочках і покласти в коробку.

2. Учасники витягують ім’я іншого учасника (якщо своє, то тягнуть листочок ще раз) і вигадують подарунок, який би вони подарували цій людині.

Дій!

Мета: сформулювати плани на майбутнє з урахуванням знань, отриманих під час зустрічі

Час: 15 хвилин

Опис:

1. Запропонуйте кожному учаснику подумати про те, що він отримав від участі в групі самодопомоги і що збирається робити після неї.

2. Запропонуйте учасникам розділити аркуш паперу на три стовпці з написом «Шість місяців», «Три місяці» й «Завтра» та заповнити ці стовпці.

3. Дайте учасникам 10 хвилин, а потім попросіть кожного зачитати одну найважливішу річ із колонки.